nogice01

CILJ – kao osnovno sredstvo za ostvarivanje cilja

Kako ćeš znati da si savladao prepreku ako nisi bliži cilju?

Kako ćeš znati da si bliži cilju ako nemaš cilj?

Pitanja koja treba da te natjeraju na preispitivanje. Zbog koga i zbog čega želiš da se baviš triatlonom su tvoji lični razlozi. Da li je to gubitak težine, želja da se oprobaš u nečem novom, pomjeranje sopstvenih granica ili trenutni hir, potpuno je nebitno, sve dok imaš jasan cilj pred sobom.

Loš cilj je: Završiću triatlon trku ove godine.

Dobar cilj je: Završiću triatlon trku ove godine na Plavnici, 13. Juna.

Plavnica, mapa trke

Plavnica, mapa trke

Postavljanje jasnog cilja pred sobom pomaže da se fokusiraš na momenat treninga. U kombinaciji sa korakom br. 3 iz mog prvog blog posta, to pred tebe stavlja veću obavezu. Na putu ispunjenja cilja, susrešćeš se sa mnogim iskušenjima koja imaju za cilj da te odvrate od treninga ili da ti uspore trening proces. U tim trenucima imaćeš potrebu da crpiš dodatnu energiju koju mogu da ti pruže samo najbliži, ali i jasan cilj koji je pred tobom. Ukoliko olako shvatiš trening proces, ali i ukoliko imaš nedefinisan cilj, vrlo brzo ćeš zalutati na putu treninga i postoji velika vjerovatnoća da se na dan trke ni ne pojaviš na startnu liniju. Jedan preskočen trening brzo postane drugi, a drugi se za tren pretvori u treći. To te dovede do trenutka kada shvatiš da 7 dana nisi trenirao, pojavi se nervoza, prvi sledeći trening se odloži za Ponedjeljak i za tili čas ti više nemaš plan!

Ne kaže se bez razloga da je dolazak na startnu liniju triatlon trke – polovina trke!

Kako će tvoj godišnji ili sezonski plan da izgleda, to je manje važno. Bitno je da postoji. Ukoliko si neko ko je već završio jednu ili više triatlon trka i ove godine imaš ambicije da učestvuješ na više od 3 triatlon trke, preporučujem klasifikaciju trka po važnosti. Ja sam napravio 3 kategorije trka na kojima želim da učestvujem ove godine.

  • A trka – 19. Septembar IronMan 70.3 Lanzarote
  • B trke – April, Duatlon Herceg-Novi; Jun, Olimpijski Podgorica; Avgust, Sprint Nikšić; Septembar, Sprint Kotor
  • C trke – April, Olimpijski Korčula; Jul-Septembar, Triatlon liga, 4 trke u Tivtu; Avgust, Sprint Split

A trka je trka ili trke prema kojoj se pravi glavni trening plan. Od Februara radim po planu priprema za tu trku i to je najvažnija trka sezone za mene.

B trke su trke koje su obavezne za učestvovanje i zbog kojih će glavni trening plan da se neznatno modifikuje u nedjelji pred trku. U ovim trkama rezultat je u drugom planu, ali one značajno pomažu da se pripremiš za A trku.

C trke su trke na kojima želim da učestvujem, ali na kojima učešće nije izvjesno. Zbog ovih trka se glavni trening plan ne mijenja i ukoliko procijenim da bi mi neka trka škodila, u smislu poremećaja trening plana, tu trku preskačem.

Moj cilj za 2015. godinu

Moj cilj za 2015. godinu

Sa jasnim ciljem pred sobom, cijeli trening proces je mnogo lakši. Ne dozvoli da lutaš i zalutaš u trening procesu, jer sama tvoja odluka da se spremiš za triatlon trku je vrijedna svakog poštovanja!