roadid_vertical2

Road ID – osjećaj se sigurno na treningu

Vremenom potisnemo strah i crne misli kada krenemo na biciklistički trening. Realnost je da nismo ravnopravni učesnici u saobraćaju i da bolje poznajemo saobraćajne propise od mnogih vozača, pa se nerijetko desi da se nađemo u, blago je reći, nezgodnoj situaciji. Takve situacije obično ne prepričavamo kući, da ne širimo paniku među ukućanima. A što ako bi postojao način da se članovi porodice i ti osjećate sigurnije?

Ovo i još puno drugih bezbjedosno interesantnih pitanja su postavili sebi vlasnici kompanije RoadID iz američke države Kentucky i najprije su napravili proizvod koji govori u tvoje ime, kada ti ne možeš. U pitanju je narukvica na kojoj se nalaze osnovne medicinske informacije o tebi i kontakt telefon najbližih u slučaju nesreće. Postoji veliki broj različitih tipova narukvica, a kada uđete u proces naručivanja, vrlo je jednostavno da prilagodite narukvicu svojim potrebama. Na kraju ostane i jedan red za motivacionu poruku. Evo kako izgleda moja narukvica koju nosim na svim treninzima.

RoadID1

Vremena se mijenjaju. Pametni telefoni sa pristupom Internetu su postali naše osnovno sredstvo za rad, odmor, komunikaciju i razonodu. Ista ekipa ljudi koja je osmislila Road ID, iskoristila je prednosti današnjih tehnologija i napravila aplikaciju za iOS i Android uređaje. Cilj aplikacije je jasan: pratite me gdje god da idem! Aplikacija je namjenjena biciklistima, trkačima, šetačima, pa čak i djeci na putu od/do škole ili treninga, ukoliko vaša djeca koriste smartphone sa pristupom Internetu, a nadam se da ne koriste :)

Nakon prvog pokretanja aplikacije, odradite osnovna podešavanja i spremni ste za trening. Startujete novi eCrumb (skraćenica od electronic breadcrumbs – elektronske mrvice hleba), unesete predviđeno vrijeme trajanje treninga i poruku koju će dobiti Vaš pratilac. Pratilaca može biti maksimalno 5, a notifikacije mogu dobijati putem sms-a ili maila.

RoadID2

Kreatori aplikacije kažu da se aplikacija sastoji od 3 važna segmenta, i to: eCrumb praćenje, stacionarni alarm i lock screen. eCrumb je gore opisan, stacionarni alarm služi da obavijesti kontakte da se već 5 minuta ne pomjerate (oboren si sa bicikla ili ti je pozlilo prilikom trčanja/šetnje), a na lock screenu telefona se mogu naći sve važne informacije o tebi kao i na narukvici, s tim da telefon nije pouzdan kao narukvica jer se može slomiti, ostati bez baterije i sl. Ja lično ne koristim stacionarni alarm da ne bi kontakti dobijali lažnu uzbunu kada se zaustavim na pauzu. Takođe, ne koristim ni lock screen opciju jer nosim narukvicu, pa je i taj detalj meni nepotreban.

Nakon starta eCrumba, kontakti koje ste unijeli dobijaju notifikaciju sa linkom za praćenje:

RoadID3

Na mom telefonu vidim preostalo vrijeme do kraja treninga, ali imam i mogućnost da produžim trening ukoliko sam se neplanirano zadržao ili, jednostavno, odlučio da produžim trening :)

RoadID4

Nakon toga, telefon u džep i treniraj. Kada neko od kontakata poželi da zna da li je sve u redu, gdje ste ili jednostavno da drugaricama demonstrira moć kontrole supružnika (šala, šala :) ) klikne na link iz prve poruke i pogleda tvoju tačnu lokaciju. Lokacija se osvježava otprilike svakih 120sec.

RoadID5

Na kraju treninga jednostavno ugasite eCrumb i obavijestite kontakte da ste sigurno stigli kući. U poslijednjem koraku imate mogućnost da upravo završeni trening podijelite i sa prijateljima i pratiocima na društvenim mrežama facebook i twitter.

RoadID6

Ovu aplikaciju koristim skoro 3 mjeseca. Odradio sam preko 30 treninga isključivo na biciklu i u par navrata sam uočio bugove koji su kasnije ispravljeni, jer ekipa iz RoadID stalno radi na unapređenju aplikacije. Moram naglasiti i dobru optimizaciju kada je u pitanju Internet saobraćaj jer je aplikacija potrošila manje od 10Mb protoka za mojih 30tak treninga.

Road ID aplikacija je besplatna i može se preuzeti sa ove adrese.