IM7_5495

Kako uspješno završiti prvi triatlon?

Još par dana je ostalo do tvog prvog triatlona, treninge si odradio manje ili više po planu i sada ti je jedini cilj da pređeš liniju cilja! Znaš da ćeš sigurno završiti trku ukoliko ideš skroz lagano, ali ne bi baš ni posljednji da dođeš. Sve će ti biti mnogo jasnije za nekoliko dana jer se iskustvo stiče trkama i naučićeš da sve bolje i bolje doziraš svoj napor.

Trema nikome nikada nije bila saveznik. Moraš biti hladnije glave što je više moguće. Na plivanju se ne osvajaju triatlon trke, pa kreni lagano. Laganije nego što misliš da možeš. To će ti pomoći da se prvih par minuta pozicioniraš u svojoj plivačkoj grupi i da bolje držiš pravac.

MG_7244

Na svakih par zaveslavaja podigni glavu i pogledaj gdje ti je bova za okret, kako bi konačna distanca u plivanju bila što kraća. Zadnjih 50-tak metara pojačaj rad nogu kako bi krv krenula jače da cirkuliše i u tom dijelu tijela.

IM7_5522

Prva tranzicija ne služi da pokaže tvoje sprinterske sposobnosti. Nakon izlaska iz vode će 100% doći do blage vrtoglavice.  Zbog toga je važno da kreneš sa hodanjem, a ne trčanjem. Budi fokusiran na radnje koje te očekuju u tranziciji i potrudi se da ne lutaš u potrazi za svojim biciklom. Panika je uvijek iza ćoška na ovakvim događajima i čeka da nekoga zaskoči. Presvuci se onako kako to radiš i svaki dan, pa ne pokušavaj danas ništa novo (oblačenje majice preko naočara za sunce i kacige, šortsa preko patika i sl.).

Kaciga zakopčana, biciklo skinuto sa nosača i u želji da ne gubiš ni sekunde odmah sjedaš na biciklo. To će te dovesti samo do kazne, pa ne zaboravi da biciklo mora da se gura do izlaza iz zone tranzicije i može da se sjedne na njega tek nakon mount linije koja je uvijek jasno obilježena.

IM_75295

U vožnju ponovo kreni rezervisano. Prvih par minuta se okrijepi vodom ili izotonikom (zavisi što si pripremio) i kada budeš siguran da ti se puls stabilizovao, pojačaj do brzine koju si trenirao. Na triatlonima na kojima je dozvoljena zavjetrina (sprint i olimpijska distanca) potrudi se da formiraš grupu sa trkačima slične brzine. To će ti sačuvati prilično snage za trčanje. Ukoliko si osuđen na samostalno pedalanje cijele distance, budi objektivan po pitanju potrošnje snage jer ti noge to neće oprostiti na trčanju. Zadnjih par stotina metara prije ulaska u T2, uspori i odmori malo noge.

IM7_5362

T2 je jednostavniji od T1. Jedino što ne smiješ da zaboraviš je da kacigu smiješ da otkopčaš i skineš tek nakon vraćanja bicikla na svoje mjesto.

IM_75769

Na početku trčanja obavezno skrati korak od uobičajenog kako bi se noge privikle na trčanje. Trči na taj način par minuta i polako povećavaj korak dok ne dođeš do željenog ritma. Uvijek se trudi da sačuvaš snagu za posljednju trećinu trkačke distance kada možeš realnije da procjeniš koliko još možeš da ubrzaš.

Sačuvaj i nešto snage za veliki osmijeh i podignute ruke u vis prilikom prolaska kroz cilj!

IM7_5495
Za kraj još par savjeta:

  • zagrij se prije trke: lagani džoging za brži rad srca i nakon toga zagrijavanje gornjeg dijela tijela u vodi ili na suvom
  • bolje se izmaknuti za par metara sa glavne plivačke rute i plivati paralelno kako bi izbjegao slučajne udarce
  • kupovina triatlon trikoa je odlična investicija, a sve će ti biti jasnije kada se budeš prvi put presvlačio u T1
  • prije trke namjesti brzine na biciklu na srednji (ako imaš 3) ili manji (ako imaš 2) zupčanik naprijed i srednji nazad kako bi krenuo u vožnju sa manjim opterećenjem
  • ne zaboravi da unosiš tečnost na biciklu – od 750ml do 1l za 1h aktivnosti
  • na trčanju ne obraćaj pažnju na druge učesnike i diktiraj sam sebi brzinu
  • ne zaboravi da se rashlađuješ i unosiš tečnost – 1l za 1h aktivnosti
  • nakon finiša nastavi da hodaš i da se hidriraš (unesi min. 500ml tečnosti)
  • presvuci se u suvu, laganu i svijetlu garderobu