317_p00004

Vrste suplemenata i njihova funkcija

Suplementi su dodaci ishrani i oni ni u kom slučaju ne mogu i ne treba da zamijene obrok. Koriste se isključivo kao dodatak redovnoj i balansiranoj ishrani i to u trenutku kada je organizmu potrebno. Osvrnuću se na opis najčešće korišćenih suplemenata kod rekreativnih triatlonaca.

Postoji puno preparata na tržištu koji po kazivanju sa šljaštećih omota čine čuda organizmu. U nekom trenutku se i zapitaš kako si do sada trenirao bez njih i kako si uopšte postizao bilo kakav rezultat. Istina je da u nekoj mjeri možda i nisi postigao 100% svojih mogućnosti ali ključ je uvijek u dobrom treningu, kvalitetnoj ishrani pa tek onda u preparatima. Pogled na moju fioku sa suplementima, popularno nazvanoj “zimnica”, tjera da se zapitaš da li je sve to neophodno za bavljenje sportom. Odgovor je da nije. Suplementacija je mala prečica za nešto bolji trening ili nešto bolji oporavak od treninga. Možda je i zaslužna što se u nekom trenutku nisam razbolio jer mi je imunitet bio nešto jači, ali šaka tableta ili praška ne može da zamijeni sok od cvekle i šargarepe, kuvani kupus, integralnu paštu sa plodovima mora ili limunadu.

IMG_7666

Zimnica :)

Proći ću kroz listu suplemenata koje koristim u toku trenažnog procesa i dati kratak opis za svaki pojedinačno.

Sportska pića

sports-drink

Sportska pića su kombinacija vode, ugljenih hidrata i nekih minerala. Njihova namjena je nadoknada elektrolita i tečnosti izgubljenih znojenjem i disanjem, poboljšanje apsorpcije ugljenih hidrata i smanjenje osjećaja žeđi. Većina sportskih napitaka nudi mješavinu ugljenohidratnih izvora, koji mogu uključivati saharozu, glukozu, fruktozu i polimere glukoze (kao što su dekstroza i maltodekstrin). Sportska pića se konzumiraju prije, u toku i nakon treninga. Postoji i mogućnost kupovine praha od kojeg, nakon miješanja sa vodom, dobijete sportski napitak.

Energetski gelovi

220tri-1743

Gelovi i žvake se proizvode u mnogo vrsta i ukusa. Jedna porcija uglavnom ima oko 100 kalorija i 25gr ugljenih hidrata. Uslijed velike koncetracije ugljenih hidrata, ova vrsta suplementa se konzumira sa većom količinom vode, uglavnom do 250ml. Neki sportisti uzimaju manje količine gela svakih 15-tak minuta kako bi smanjili rizik od potencijalnih želudačnih nevolja. Takođe, neki od ovih proizvoda sadrže kofein ali to je uvijek naglašeno na samom pakovanju. Energetski gelove se koriste neposredno prije i u toku treninga ili trke.

Energetski barovi

energy-bar-review-runners-704x454

Sportisti treba da biraju energetske barove koji sadrže između 25 i 40 grama ugljenih hidrata. Energetske barove sa visokim procentom proteina, masti i vlakana treba izbjegavati prije i u toku trke. I barove treba konzumirati u manjim količinama u dužem vremenskom periodu. Energetski barovi se koriste prije i u toku dužih trka (npr. trke duže od 3h).

Proteinske čokoladice

large-bars-8-flavors

Kao što im ime kaže, proteinske čokoladice su čokoladice sa visokim sadržajem proteina, a uglavnom i visokim sadržajem karnitina, malim procentom masti i šećera i raznih ukusa. Nisu lako kvarljive pa su pogodne za nošenje i konzumiranje ukoliko tokom dana ne unesemo dovoljnu količinu proteina iz drugih izvora. Koriste se isključivo u trenažnom procesu.

Vitamini i minerali

Optimal

Pravilnom i balansiranom ishranom unosimo dovoljnu količinu minerala i vitamina koji su nam neophodni za kvalitetan život. Ipak, aktivnim ljudima i sportistima koji imaju veću dnevnu potrebnu za kvalitetnijom hranom su suplementi u vidu tableta minerala i vitamina neophodni jer svakog dana se ne unese dovoljna količina minerala i vitamina kroz svježe voće i povrće kao i mliječne proizvode. Stres koji izaziva svakodnevni trening ili naporan rad utiče i na metabolizam, a nedostatak minerala i vitamina može dovesti do smanjenih fizičkih mogućnosti kao i pada imuniteta, a najmanje što želimo u trenažnom procesu je da se liječimo od bolesti. Suplementi ove vrste se uzimaju svakodnevno.

Magnezijum

k2-_72871e36-c385-4ce9-9a79-b3d5eda56b22.v1

Jedan od važnijih minerala za život svakog sportiste! Osim što pomaže pravilnom radu srca, bubrega i izgradnji kostiju, pomaže i kod grčeva u mišićima što ćeš svakako cijeniti nakon jačih treninga. Magnezijum se može kupiti u vidu tableta, kapsula ili praška. Koristiti po preporuci proizvođača, mada za mene je najbolji efekat ukoliko ga pijem 1h prije spavanja.

Omega 3

fish-oil-supplements

Omega 3 masne kiseline naš organizam ne proizvodi i zbog toga je važno unositi ih kroz ishranu ili suplemente. Ribe i ljuskari su bogati ovim mastima koje nam pomažu u smanjenju upala i bolova, smanjenju nivoa holesterola i šećera u krvi, jačanju imuniteta, poboljšanju cirkulacije i sl. Ukoliko riba i morski plodovi nisu zastupljeni u tvojoj redovnoj ishrani, treba razmotriti mogućnost uzimanja omega 3 masti kroz suplemente.