finish

Prvi triatlon – mogu li ja to?

Razmišljaš se još uvijek da li da se prijaviš za svoj prvi triatlon ili si skupio petlju, poslao prijavu, pa se često pitaš “Mogu li ja to?”. Vjerovatno ne sumnjaš u svoju odlučnost i spremnost da se posvetiš treningu, ali nisi siguran kako da počneš sa pripremama i kako da znaš da si konačno spreman. Previše je pitanja da bi na svako tražio odgovor na netu, pa je i to možda razlog zbog kojeg odlažeš učešće. Ja ću se potruditi da se prisjetim svih stvari koje su me mučile prije mog prvog triatlona, a komentari ispod teksta su tu ukoliko bi voljeli da čujete odgovor i na vaše nedoumice.

 

10325237_10152505277840929_4287187023375502007_n

Plivanje

PLIVANJE – “Koliko je to 750m plivanja?” To je najčešće postavljeno pitanje jer je plivanje, prirodno, najteži sport od 3 sporta koja čine triatlon. Često nemate osjećaj za daljinu u vodi i sigurno niste nikada “reda radi” preplivali kilometar ili dva. Da bi bili sigurni da možete da isplivate ovu distancu, najbolje je da prvom prilikom u jezeru, rijeci, moru, bazenu, probate da plivate 15-20min bez prekida. Tempom koji plivate ljeti na moru “do bova” nije tempo koji možete da održite 15-20 minuta. To znači da morate značajno da usporite. Nije sramota plivati polako. Nije sramota kombinovati plivačke stilove. Nije sramota ni predahnuti par minuta. Vaš je cilj da završite trku, a za popravljanje vremena će biti prilike.

 

bike

Biciklizam

BICIKLIZAM – “Biciklizam je lagan” – greška! “Biciklo ću lako” – istina! Biciklistički segment je daleko od laganog. Na biciklu se provede 50-60% vremena cijele trke, što znači da je jako bitan segment za ukupan rezultat. Ono što je istina je da biciklo možete da vozite lagano, bez forsiranja, i da brojite kilometre. Da li će te to koštati ukupnog vremena – svakako da hoće, ali došli smo da završimo trku, a sledeći nastup obaramo lični rekord :) Pa kako onda trenirati biciklo kada svako od nas može da odvozi 20km? Moja preporuka je da za početak, prve dvije nedjelje, vozite biciklo 2-3x nedjeljno po 1h u ritmu koji vam prija, ali da pokušavate da okrećete pedale otprilike 80x u minuti (kadenca 80). Cilj ove vožnje je da se naviknete da provedete 1h u sjedištu bicikla, da vas prođu bolovi u vratu, ramenima, gluteusu, koji su neminovni ukoliko niste do sada aktivno vozili biciklo i da se pripremite za nešto drugačiji tip treninga koji je pred vama. Nakon inicijalne vožnje prve dvije nedjelje od 1h, vi ste za to vrijeme otprilike prelazili 20km. Dakle, to možete da odvozite. Sada je poenta u vremenu, odnosno, da se vrijeme što više smanji. Počnite da vozite intervale. Neka trening traje ponovo 1h, ali poslije prvih 10min zagrijavanja, odvozite 10min u jačem tempu (ista kadenca, samo veći prenos), odmorite 5min (manji prenos i nešto manja kadenca) i to sve ponovite još 2 puta. Cilj ovog treninga je da osjetite brzinu i opterećenje i da srce “zaigra” na većem broju otkucaja. Dugoročan cilje je da svih 20km odvozite tempom koji na treningu vozite 10min. Trening uvijek završite sa 10min cool down, odnosno, mali prenos i lagana vožnja.

 

run

Trčanje

TRČANJE – “Nisam nikad trčao preko 1.5-2km, pa ne znam oću li moći da istrčim svih 5!”. Da odmah olakšamo – hoćeš :) Trčanje je proces. Možda i najduži od sva tri sporta. U plivanju kada se upoznate sa sobom i kada uhvatite ritam plivanja, vrlo brzo ćete pomjerati granice koje možete preplivati. U biciklizmu se napreduje prilično brzo jer ga niko od nas ranije nije vozio takmičarski, pa su rezultati brzo vidljivi. Trčanje zahtjeva vrijeme. I ništa osim vremena. Svi ti kilometri se čuvaju i skladište u našim mišićima i kostima i na trkama samo pokazujemo koliko smo vremena potrošili trenirajući. Savjet za trening. Ukoliko niste odavno trčali, počnite postepeno. 20min džogiranja, pa 25min, pa 30min. Poslije dvije nedjelje već poznajete teren na kojem trčite, već imate izgrađen osjećaj o dužini i osjećate se sigurnije u sebe. Sada bi valjalo da povećamo tempo. Trčite 2km tempom da kada završite ta 2km osjetite da niste mogli više. Svake sedmice povećavajte dužinu za 10 do 15%. Ovi treninzi nam povećavaju brzinu, ali usput nam i govore da ćemo manjom brzinom moći da pređemo više kilometara.
Kada smo opisali sva 3 sporta pojedinačno, sada treba i da ih sastavimo. Da li ću moći da izdržim svoj prvi triatlon? Ukoliko na treningu možeš da otplivaš 750m, voziš biciklo 20km i trčiš 5km, onda ćeš na trci sigurno moći da spojiš sva tri sporta! Na vremena sa treninga dodaj još nekih 5min i to je okvirno vrijeme koje će ti trebati da završiš svoj prvi triatlon. Činjenica da ćeš završiti triatlon ukoliko svaki sport možeš da odradiš pojedinačno se zasniva na tome da treninzima gradiš i stvaraš ukupnu kondiciju koja je neophodna za završetak triatlona. Ako ne treniraš, nego “znaš da možeš” pojedinačno da završiš sva tri sporta, onda može doći do određenih problema na samom danu trke.

finish

Na finišu trke – čisto zadovoljstvo!

Istina je da za početnike triatlonci izgledaju kao osobe sa nadljudskim sposobnostima. Istina je i da triatlonci provode jako puno vremena u treningu, da ne postoji čarobna pilula i formula za postizanje izgleda i forme kakvu oni imaju i istina je da i ti možeš izgledati tako i da možeš drugima djelovati kao neko ko ima nadljudske sposobnosti. Pravo pitanje je da li ti to želiš, a ne da li ti to možeš, jer:

AKO MOŽEMO MI, MOŽEŠ I TI

bilboard-trialon-web