Gracija

Intervju magazinu Gracija

U oktobarskom broju crnogorskog izdanja magazina Gracija, dao sam intervju novinarki Bojani Komnenić. Možete ga pročitati u nastavku vijesti.


Nedavno su mediji brujali o velikom uspjehu Crne Gore: prvi put u istoriji Ironman triatlon takmičenja je jedan Crnogorac uspješno završio trku i u cilj ušetao sa visoko podignutom crnogorskom zastavom. U narednim redovima pročitajte kako je Igor Majer to uspio, te zašto kaže da se fizičke barijere lakše prevazilaze od svih drugih.

Gracija: Muž i otac. Hobista. Rođen na moru. Liječim dosadu – tako opisujete sebe. Kako je po Vašem mišllenju najbolje liječiti dosadu u Crnoj Gori?

– Dokon um, đavolje igralište. Lijepa narodna poslovica koja bi adekvatno mogla da odgovori na vaše pitanje. U dobu jeftine zabave gdje kvantitet mijenja kvalitet, teško je mladom čovjeku objasniti da liječenje dosade ne znači nužno da se zabavljate. Dosada utiče i na sveukupno stanje organizma, pa kada i tijelo krene da se mijenja na gore, postajemo sve depresivniji. Lijek je u hobijima. Ništa na ovom svijetu ne može da pokrene čovjeka kao buđenje interesovanja za nečim novim. Kad zagrebete površinu shvatite da postoji jedan novi svijet, jedna nova zajednica ljudi koji imaju isto interesovanje. Tada počinje vaš put u nešto novo i takve stvari počinju da vas okupiraju. Odjednom su dani kratki, a pitanja se nižu. Ljepota življenja prerasta u traženje odgovora. Internet nam je omogućio da brzo i prilično jeftino dolazimo do njih.

Ništa na ovom svijetu ne može da pokrene čovjeka kao buđenje interesovanja za nečim novim.

Gracija: Negdje ste rekli da rezultate ne postižu čelični mišići, već čelična volja. Kako ste krenuli u avanturu zvanu triatlon?

– Hobiji su moja strast. Oduvijek sam bio zaokupljen nekim hobijem. Takve stvari su me pokretale i činile da konstantno ulažem u edukaciju i traženje odgovora. Bez obzira čime se bavili, uvijek su uspješniji oni koji su uradili pravi potez u pravom trenutku, a ne nužno oni koji su radili više. Početkom 2014. godine sam iz zdravstvenih razloga morao da redukujem tjelesnu težinu. Znao sam da ću bez dodatnog motiva vrlo brzo izgubiti volju za vježbama u teretani i upravo tada je objavljen datum trke prvog podgoričkog triatlona. Distanca od 750 m plivanja, 20 km biciklizma i 5 km trčanja za mene je tada bila neosvojiva. Znao sam da neplanskim radom i iscpljujući sebe do krajnjih granica neću napraviti uspjeh, pa sam prilično studiozno pristupio pripremi. U periodu kada ste željni znanja najviše čitate, učite, upijate, pa je tih prvih 4-5 mjeseci priprema proizvelo da se praktično zaljubim u triatlon kao sport. Uz predan rad i planski trening ovog septembra sam završio half ironman distancu koja podrazumijeva 1.900 m plivanja, 90 km biciklizma i 21,1 km trčanja, pa je to potvrda da rezultate postiže upravo čelična volja.

Svakako najpoznatija je tzv. Ironman distanca koja se sastoji od 3.800 m plivanja, 180 km biciklizma i 42.2 km trčanja. Najbolji svjetski triatlonci ovu distancu završavaju za nešto manje od osam sati.

Gracija: Šta je zapravo triatlon i šta sve podrazumijeva jedno takmičenje?

– Triatlon je sport koji sadrži tri različite discipline, i to plivanje, biciklizam i trčanje. Postoji više različitih dionica u triatlonu, ali je najpoznatija ona koja se održava na olimpijskim igrama i koja se sastoji od 1.500 m plivanja, 40 km biciklizma i 10 km trčanja. Ova distanca se još naziva i olimpijska distanca. Postoje distance kraće od ove, gore pomenuta sprint distanca, kao i još duplo kraća, super sprint distanca, ali postoje i duže distance od olimpijske. Svakako najpoznatija je tzv. Ironman distanca koja se sastoji od 3.800 m plivanja, 180 km biciklizma i 42.2 km trčanja. Najbolji svjetski triatlonci ovu distancu završavaju za nešto manje od osam sati.

Gracija: Koliko je vremena potrebno za kvalitetnu pripremu i za uspjeh?
– Svi različito doživljavamo uspjeh. Za mene je uspjeh svaka završena triatlon trka, dok je za drugoga neuspjeh drugo mjesto. Naravno da je za moj cilj i za cilj pomenutog triatlonca vremenski okvir priprema različit i neuporediv. Smatram da čovjek, prije svega, mora biti i iskren prema sebi i realan prema svojim mogućnostima. Ukoliko sebi zadate pretežak zadatak i ne uspijete da ga ostvarite možete se vrlo lako razočarati i izgubiti volju za bavljenjem ovim sportom. Upravo sama priprema i treninzi za triatlon trku vam ostavljaju dovoljno vremena da upoznate sebe,
svoje tijelo, a tada počnete da shvatate i sve pozitivne posljedice koje zdrav stil života ostavlja na vaše tijelo i psihu

Screen Shot 2015-11-19 at 21.50.37

Gracija: Predsjednik ste Triatlon saveza Crne Gore od 17. marta. Kako se snalazite, koliko je teško rukovoditi u današnjem društvu?

– Funkcija predsjednika Saveza me ispunjava velikim zadovoljstvom jer sarađujem sa izgrađenim ljudima jakih ličnosti i mentalne snage, koji znaju što žele i idu ka svom cilju. Nedostatak u radu sa velikim brojem individualaca je taj što svi imaju različite ciljeve, pa je potrebno balansirati i voditi Savez onako kako bi htjela većina. Ipak, da bi jedan nacionalni sportski Savez bio uspješan u ostvarenju svojih ciljeva, neophodna su i određena finansijska sredstva, a preduslov za njihovo dobijanje je zadobijanje povjerenja kako države, tako i privatnih preduzeća. Nakon sedam mjeseci rada, već se vide određeni pomaci u svim segmenta i to me jako raduje.

Gracija: Da li prepoznajete još zaljubljenika u triatlon?

– Svakako. Ove godine je makar jednu trku završilo 80 Crnogorki i Crnogoraca, što je u poređenju sa prošlom godinom 40 odsto više. Napravljen je veliki korak ka popularizaciji triatlona, ali moramo još jako puno da radimo da dođemo do nivoa razvijenijih zemalja. Crna Gora ima apsolutno sve preduslove za organizaciju velikih triatlon takmičenja, a to je jedan od važnijih koraka ka popularizaciji ovog sporta.

Svjesni smo da postoji bezbroj pitanja koje rekreativac postavi sebi prije nego što definitivno odluči da li da se oproba u triatlonu. Iz tog razloga, na sajtu Triatlon saveza Crne Gore www.triatlon.me se nalazi veliki broj tekstova koji će vam pružiti odgovore na najčešće postavljena pitanja.

Gracija: Kako se ponašati u životu, šta je osnova za bavljenje triatlonom?

– Jednostavna formula uspjeha ne postoji. Potreban je veliki rad na sebi. Više u psihološkom nego fizičkom smislu. Fizičke granice se mnogo lakše pomjeraju od ovih drugih. Svjesni smo da postoji bezbroj pitanja koje rekreativac postavi sebi prije nego što definitivno odluči da li da se oproba u triatlonu. Iz tog razloga, na sajtu Triatlon saveza Crne Gore www.triatlon.me se nalazi veliki broj tekstova koji će vam pružiti odgovore na najčešće postavljena pitanja. Triatlon rekreativcima triatlon jako brzo postane način života i zbog toga nas je svake godine sve više.

Gracija: Kakvi su Vaši planovi za naredni period, spremate li se za neki novi izazov?

– Veliku energiju trošim na samu promociju triatlona i tu nalazim satisfakciju. U godinama sam kada triatlonci postižu najbolje rezultate jer su muškarci u srednjim tridesetim mentalno najjači. Nedostaju mi godine bavljenja ovim sportom da bih bio rezultatski konkurentan, ali je moj lični uspjeh svaki završeni triatlon. Najveća želja mi je da i u narednim godinama osjetim jednak žar i entuzijazam kada je triatlon u pitanju i da na svakom treningu dam svoj maksimum.

Untitled-1

Screen Shot 2015-11-19 at 21.15.20