U olimpijskoj distanci startovalo je 35 takmičara

Moja prva olimpijska distanca

Moj prvobitni plan za završetak olimpijske distance je bio u avgustu prošle godine u Splitu, ali je jedna gospođa lošim manevrom sa svojim automobilom taj moj plan pomjerila na april 2015. Nije da ranije nisam bio spreman, ali se kockice nisu složile kako sam htio. Sada sam imao još veći izazov pred sobom. Mjeseci treniranja na trenažeru i u zatvorenom nisu dovoljni da čovjek dobije realnu sliku o svojoj kondiciji, a pogotovo ne mi – entuzijasti. Dakle, prva trka u sezoni, pa još olimpijska distanca i, ispostaviće se, nimalo naivna staza sa puno brda. Dodajmo temperaturu mora od 16°C i dobijamo razlog zašto se ova trka zove “Izazov Marka Pola” – Korčula 2015!

Već na samoj prezentaciji trke, noć pred takmičenje, osjetio sam svu posebnost triatlona kao sporta. U istoj prostoriji se nalaze najbolji triatlonci balkana i mi. Ostali. To su oni isti profesionalni sportisti čije blogove rado čitamo, čijim se rezultatima radujemo i koji se takmiče protiv svjetske elite. Sjutra ću ja biti na startu sa njima i odmjeriti snage u apsolutno neravnopravnoj borbi ali pod identičnim uslovima. Malo je sportova na ovom svijetu koji vam to omogućavaju.

Ipak, posebno mjesto u ovom postu mora da ima transparent sa jasnom porukom: “Želimo plivati u moru, ne nafti!!!”. Često prirodu uzimamo zdravo za gotovo i ne posvećujemo dovoljno pažnje njenoj zaštiti i očuvanju. Uvijek zamišljamo prirodu kao neku imaginarnu stvar, koja se obnavlja sama od sebe i smatramo da mi nismo predodređeni za ekološke katastrofe. A na isti dan kada je razvijen ovaj transparent, samo par sati kasnije, Španija se suočila sa naftnom mrljom i aktivirala je ekološki alarm zbog opasnosti na Kanarskim ostrvima. Istim onim ostrvima na kojima će se 19. septembra održati half ironman trka za koju sam se prijavio. Kako odjednom naftne mrlje izgledaju stvarno?

11110298_10153284932829551_2305936450751668745_n

Želimo plivati u moru, ne nafti!

_MG_5424 final s

“Poželi prijateljima sreću” je moto kojim se uvijek rukovodim

Start trke je bio tačno u 12h i startovalo se iz vode, tako da smo svi već bili raspoređeni pa nije bilo prevelike gužve. Na plivanju sam se cijelo vrijeme osjećao dobro i plivao sam svoj tempo bez obzira što su svakim okretom ostali triatlonci bili sve dalje od mene.

U olimpijskoj distanci startovalo je 35 takmičara

U olimpijskoj distanci startovalo je 35 takmičara

Osjećao sam da idem sporije nego što je uobičajeno, što je i pokazalo vrijeme na prvom okretu, ali nisam želio da ubrzavam i time poremetim raspored snage. Svakako je ovo trka između mene i sebe, tako da je bolje da ostanem smiren i koncentrisan na cilj do samog kraja. U T1 ulazim kao poslijednji takmičar sa isplivanih 30:33min, shvatam da sam sporiji makar 4-5min od planiranog i skidajući odijelo shvatam da je možda cijelo vrijeme problem bio u njemu, ali o tome ću kasnije razmišljati.

_MG_5487 final s

T1

Biciklistički segment sam morao odraditi sam, a jedini parametri kojima sam se vodio su bili kadenca 80rpm i puls u Z4.

_MG_5500 final s

Jedan od rijetkih ravnih djelova staze

S obzirom da je staza bila brdovita svih 40km, ovaj segment sam zaršio za 1:24h. Zbog 3 okreta na stazi, imao sam priliku da odmjerim snagu sa triatloncima sa početka priče, ali moje odmjeravanje snage je trajalo desetak sekundi i završavalo se njihovim gubljenjem iz mog vidokruga. Odlično obezbjeđenje tokom cijele trase, od strane vatrogasaca, policije i volontera mi je značilo da se cijelo vrijeme osjećam sigurno iako saobraćaj nije bio u potpunosti zaustavljen. Takođe, vožnja ovim putem uz more mi je ostavila dovoljno vremena da uživam u pejsažima Korčule. Na moju veliku žalost, nakon zadnjeg okreta, u susret mi je naišao Marko Butulija iz TK Herceg-Novi koji je promašio jedan od okreta i sebi produžio stazu za cijelih 6km. To je značilo da više nisam poslijednji, a poslijednji plaća piće. Eto dobrih vijesti pred trkački dio. T2 je prošao bez puno gubljenja vremena, samo sam iz sprinterica ušao u patike i krenuo kroz dio starog grada na trku dugu 10km.

_MG_5548 final s

Trka kroz predivne djelove grada Korčule

Dobrom hidratacijom i uz pravilan unos energije, osjećao sam se svježe i spreman za finalni napor. Zbog poznatog problema sa koljenom, cilj je bio da se trči pace 6min/km, što na početku nikada nije tako, jer atmosfera uvijek ponese trkače da daju više od sebe, pa makar prva 2km. Nije ni to loše, jer se za kasnije ostavlja prostora za kalkulacije. Prilikom trčanja počeo sam da osjećam blage grčeve u nogama, što me nije ni čudilo ni brinulo, jer odavno nisam trčao distancu dužu od 6km. Ipak, sve sam držao pod kontrolom i kroz cilj sam prošao za 2:55h što je za mene još jedan veliki uspjeh!

_MG_5634 final s

Ponos, sreća i zadovoljstvo! Finiš moje prve olimpijske distance.

Sve pohvale idu i organizatoru, Triatlon klubu Split, kojeg doživljavamo kao starijeg brata i od kojeg učimo kako treba organizovati ovakve i slične događaje.

Za kraj i veliki poljubac za moju porodicu koja me pratila na ovom fantastičnom putovanju!

_MG_5650 final s

Sve fotke fotkala Maja, a ovu – Dušan :)