tria-th

Start: Dajte šansu triatlonu!

Za početak je red da se upoznamo. U današnje vrijeme ljude upoznajemo preko fotografija koje nađemo online. Ukoliko gledaš moje fotografije, sigurno si pomislio “ovako nisam zamišljao triatlonca”. I u pravu si, ja ne izgledam kao triatlonac, ali se osjećam tako. Uživam u treninzima, pripremama, odabiru opreme, trkanju, a ovaj hobi me čini zdravim i srećnim! 

Zaboravih da kažem da su triatloni i zabavni! I to ne zabavni “zabavni”, nego baš ono – ZABAVNI! Od trenutka dolaska na mjesto okupljanja do trenutka pakovanja bicikla i polaska kući, to je 100 procentna zabava koja traje nekoliko sati.

Ako i za trenutak pomisliš da su triatloni nedostižni za tebe, znaj da sam samo prije godinu dana imao 20kg više, mogao da isplivam 150m, da istrčim 1.8km, a za 20km biciklizma mi je bilo potrebno 60minuta. Danas mi je najveći problem u plivanju da množim broj okreta sa 25, da bih izračunao jesam li preplivao 1.750m ili 1.775m. Dužina više nije problem. Pa ni kod trčanja. Sada se sve vrti oko brzine, jer sam već trčao dužine veće od 20km. Biciklom sam išao na ture duže od 100km, a prosječna brzina se drastično povećava. Jedini razlog zašto bi triatlon bio nedostižan za tebe je tvoja želja! Ukoliko ne želiš da završiš triatlon, sigurno ga nećeš završiti. Ukoliko želiš, a smatraš da ne možeš, ja ti garantujem da možeš, a trudiću se i kroz ovaj blog da ti pomognem da savladaš hiljadu i jednu stepenicu koju ćeš morati da savladaš do svog prvog triatlona. A kada savladaš i poslednju… ZABAVA!

Ljeto 2013

Ljeto 2013

 

Ljeto 2014

Ljeto 2014

U svijet triatlona je najbolje ući kroz sprint distancu. 750m plivanja, 20km biciklizma i 5km trčanja. Postoji i super sprint distanca koja se sastoji od 400m plivanja, 10km biciklizma i 2.5km trčanja, ali ne znam da li će se trka na tu distancu organizovati u Crnoj Gori 2015. godine. Smatram da je sprint distanca dovoljno kratka da se za 2 mjeseca spremiš za nju, a na drugu stranu dovoljno duga da je posmatraš sa poštovanjem.

I što bi bio prvi korak?

Kaži sebi: JA TO ŽELIM I JA TO HOĆU! Vrlo brzo ćeš shvatiti da to i možeš!

Drugi korak?

Prijavi se za trku. Ove godine će se u Crnoj Gori organizovati 3 velike trke, u Podgorici (jun), Nikšiću (avgust) i Kotoru (septembar), a plan je da se na Kalardovu kod Tivta održi i par kola triatlon lige (Jun, Jul, Avgust). Kada odlučite u kojoj trci debitujete, pošaljite prijavu. Time si ozvaničio svoju želju i sebi nametnuo obavezu. Ukoliko negdje tokom pripremnog puta počneš da razmišljaš o odustajanju, sjetićeš se da imaš i neku vrste obaveze prema organizatoru.

Treći korak?

Reci javno svoju želju! Porodica, prijatelji, facebook, twitter – sve su to načini da javno objaviš ono što niko nije očekivao da će da čuje od tebe. Budi siguran da će ti tokom ovog prelijepog puta do prvog triatlona biti potrebna sva moguća podrška. Na kraju krajeva, niko ne voli da razočara svoje najbliže, pa će ti često ova izjava biti i dodatni motiv i snaga.

Četvrti korak?

Plan treninga. Za početak džogiraj i vozi biciklo. Radi to prve dvije nedjelje. U međuvremenu počni da čitaš. Sajtovi i blogovi ćete brzo uvući u fantastični i fanatični svijet triatlona i već tada će ti postati jasnije mnoge stvari. Takođe, ja ću se truditi da pravovremenim pisanjem pomognem početnicima.

Svakako, javljate se u komentarima i “naručujte” tekstove, a ja ću se kroz svoje iskustvo potruditi da svima izađem u susret i odgovorim na sva pitanja.