speed2

Nauka i brzina – 2. dio

Koja je tajna triatlon profesionalaca? Njihova brzina ima veze sa skupim biciklima, aero odijelima, kacigama i bijesnim sprintericama? Ili tajna leži duboko skrivena ispod površine dobro osmišljenih treninga koje godinama dodaju snagu njihovim motorima? Ili je možda i jedno i drugo? Postoje ljudi koji su plaćeni da to saznaju, pa hajde da vidimo što su otkrili i kako mi možemo (ako možemo) da iskoristimo neke benefite iz njihovih saznanja.

TT ram

SwiftCarbon-Neurogen-detail-1

TT ramovi na dugim triatlonima donose nenadoknadivu prednost u odnosu na drumska bicikla. Ne samo da se brže završi drugi segment triatlona već se i odmorniji siđe sa bicikla pred finalni, treći segment. Ali šta je sa kraćim distancama – ukoliko je upotreba ovih bicikala dozvoljena? TT ramovi su napravljeni tako da sjeku vazduh i usmjeravaju ga od bicikla ili namjenski na neke djelove bicikla sa komponentama sakrivenim u samom ramu, pa osim odličnog izgleda nude i veću ekonomičnost. Veća ekonomičnost znači da za istu brzinu možemo utrošiti manje snage, odnosno, za istu snagu koliko brzine možemo dobiti? U prilično nefer borbi uz pomoć wind tunela izračunato je da se na stazi od 40km može uštedjeti 20sec. Da li je vrijedno investicije?

Lepršajući broj

71S8L6CMydL._SY355_

Potrošili ste pravo malo bogatstvo na aero dodatke za biciklo, platili skupi fiting, kupili novo aero odijelo i spremni ste da oborite lični rekord! U T1 uzimate svog ljubimca i krenete jako. Čujete broj kako leprša na leđima i to vam ne smeta previše jer ste zauzeti kadencom, wattima, prehranom. Ali možda bi trebali da se zabrinete, i to žestoko! Istraživanja iz 2009. godine su dokazala da lepršajući broj dodaje 27 sekundi na vrijeme triatlonca na stazi od 40km (ako je prosjek 270W). To je mnogo više nego što možemo da uštedimo kupovinom skupe aero opreme! Savjet? Učvrstite broj na više mjesta na vašem pojasu i držite ga što niže na struku.

Uska odjeća

zone3_aeroforce_blue_back_zip

U današnje vrijeme treba biti ekspert ili entuzijasta pa popamtiti što sve znače silne skraćenice proizvođača trikoa, šortseva, majica i ostale garderobe. Svaki proizvođač tvrdi da je baš njegova odjeća najbolja, najbrža, najlakša. I ako zanemarimo sva “tehnološka” dostgnuća kojima se veliki brendovi hvale, da mi podijelimo odjeću na usku i široku. Uska je ona koja je uvijek uz vaše tijelo (ne mora biti kompresiona), a široka je ona koja je, logično, široka. E ta široka odjeća stvara 20% veći drag od uske (i uska odjeća stvara određeni drag, posebno prevoji)! Zamislite kombinaciju široke odjeće i lepršavog broja?

Aero kaciga

aero helmet

Nema potrebe objašnjavati njihovu funkciju. Služe da režu vazduh i guraju ga preko leđa ne stvarajući dodatni drag sa otvorima za ventilaciju. Da li onda postoji mogućnost pregrijavanja glave? Da, ali na sreću, puno proizvođača ima modele aero kaciga sa manjim ventilacionim otvorima, sasvim dovoljnim da ne pregorite. Pri većim brzinama (oko 37km/h) mogu da uštede i do 40sec na 40km!

Glatka koža

gillette

Obrijane noge su do skoro bile zaštitni znak biciklista. Sada su tu i triatlonci. Mnogi amateri triatlonci briju noge da bi bili što sličniji svojim idolima, a i tvrde da su ćelave noge lakše za održavanje. Elem, bez želje da ulazim u priču da li treba(m) ili ne brijati noge estetike radi, u wind tunelu je dokazano da obrijane noge mogu da uštede 1:19min na 40km! Ako uporedimo cijenu brijača sa cijenom sve opreme gore navedene, a još vidimo da ovdje imamo najveći benefit, onda nam ne ostaje ništa bez da napunimo kadu vodom…

 

Pročitajte i 1. dio